Dziś pomarańcze kupić możemy w każdej, wolnej chwili. Zapominamy już powoli, jak to było w czasach, gdy pomarańcze „rzucone” w sklepie były prawdziwym rarytasem w okresie przedświątecznym. Wtedy kupowało się je z dalekim wyprzedzeniem, bo nie wiadomo było, czy jeszcze zdarzy się okazja do ich zakupu. Dziś, dostępność pomarańczy sprawiła, że z ich pomocą przygotowywać można różne specjały deserowe, których nie powstydzi się żaden mistrz kuchni.

Smażona konfitura z pomarańczy jest smaczną alternatywą dla przesłodzonych i często naładowanych chemią dżemów ze sklepowych półek

Konfiturę z pomarańczy przygotować jest niezwykle łatwo. Wystarczy kilogram słodkich pomarańczy, a jeśli są zbyt kwaśne, to nie trzeba się specjalnie martwić, bo słodyczy doda im i tak stosowany cukier żelujący. Podsmażamy pomarańcze na niewielkiej ilości masła w kawałkach, charakterystycznych księżycach. Pod wpływem wysokiej temperatury będą one miękły w bardzo szybkim tempie. Konfitura przełożona do wyparzonych słoiczków i przebywających w gotującej się wodzie już po zakręceniu może spokojnie trafić do spiżarni na cały sezon.

Od tej pory ulubione naleśniki z białym serem oraz konfiturą z pomarańczy będzie można przyrządzić w mgnieniu oka.