Przełom sierpnia i września to oczywiście sezon na śliwki! Póki przepełnione są nimi stoiska straganowe, trzeba je kupować i przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby.

Mimo że uznawane są za owoce ciężkostrawne, są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Posiadają mnóstwo witamin z grupy A, E, B.

Zawarte w nich naturalne składniki pomagają w ochronie naszych narządów wewnętrznych przed nowotworami. Przykładowym daniem z użyciem świeżych śliwek może być makaron durum właśnie ze śliwkami oraz cynamonem. Śliwki podsmażamy chwilę z dodatkiem cukru brązowego oraz cynamonu. Powinny dusić się na patelni około kilkanaście minut.

Można do nich dodać jeszcze twaróg, dzięki czemu specjał będzie jeszcze smaczniejszy i po prostu konkretniej się nim najemy. Do podduszonych śliwek dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Oczywiście, może być też ten pozostawiony w lodówce, np. z poprzedniego dnia.

Takie śliwkowe danie na słodko z całą pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które przecież lubią słodycz owoców w każdej postaci.