Wiadomo, że każda przygotowywana w kuchni potrawa od razu zyskuje po zastosowaniu przypraw. Są one nieodzownym dodatkiem do mięs, zup oraz sosów. Bez nich wszystko, co zjadamy na śniadanie, obiad czy kolację, byłoby bez smaku i trudne do przełknięcia.

Skąd brać dobre jakościowo przyprawy, mając przy tym pewność, że są nieprzetwarzane i w pełni zdrowe dla całego naszego organizmu?

W supermarketach znajdziemy wiele tanich przypraw. Torebkę danej przyprawy można kupić już za niecałą złotówkę. To są często przyprawy dość niskiej jakości, wywietrzał ich zapach i nie jest tak intensywny, jakbyśmy sobie tego życzyli. Gdy po kolejnym powrocie z supermarketu zauważamy, że otwarta torebeczka z daną przyprawą nie ma właściwie żadnego aromatu, można dostać przysłowiowego szału. Ratunkiem w tej sytuacji mogą być targi żywności, targi warzywne, gdzie sprzedaje się nie tylko świeże warzywa i owoce, ale także przyprawy, także te najbardziej egzotyczne. Sprzedawane są one nie w papierowych torebeczkach, przez które ulatuje cały aromat, ale w woreczkach w foliowych. Zapach po ich otwarciu jest kilkakrotnie bardziej intensywny, niż w przypadku papierowych torebeczek. Dlatego przyprawy pakowane w ten sposób są o wiele bardziej przydatne i wydajniejsze w kuchni.

Doprawić do smaku za każdym razem inaczej

Każda gospodyni powinna posiadać w swojej kuchni przepastną szufladę, do której trafiać będą woreczki z przyprawami. Mogą być to przyprawy funkcjonujące osobno, np. majeranek, bazylia, kurkuma, tymianek, gałka muszkatełowa, cynamon, pieprze wszelkiego rodzaju, czosnek granulowany i wiele innych. Gotowe zestawy mieszanych przypraw dają wiele możliwości przy przygotowywaniu dań mięsnych.

Niezwykle silny aromat ma mieszanka przypraw w stylu suszonych pomidorów z bazylią. Idealnie to zestawienie nadawać się będzie do zupy pomidorowej, a także różnego typu pieczonych mięs, na czele z kurczakiem, mięsem wołowym, a nawet daniami z soi, gdzie soja pełni środek zastępczy na zbyt ciężkie dla naszego żołądka mięso.