Kasza kuskus, ze względu na swoją sypkość i delikatność, z powodzeniem w daniach obiadowych może zastąpić makaron, ziemniaki i inne gatunki kasz.

Przygotowuje się ją w dziecinnie prosty sposób, a w dodatku bardzo szybko.

Gdy po wielu godzinach wracamy z pracy i nie chce nam się tracić dodatkowego czasu na stanie przy kuchence, kasza kuskus przygotowana na sypko będzie wspaniałym rozwiązaniem. Najlepszą zaletą tego specjału spożywczego jest to, że nie trzeba w ogóle go gotować. Wystarczy tylko wrzątek, którym zalewamy kaszę przesypaną do garnka. Zero zabawy z gazem i zapalnikami. W jednym kartoniku mieści się woreczek foliowy z kaszą. Zazwyczaj kaszy wystarcza na 2 pełne szklanki standardowych rozmiarów. Kaszę mieszamy z wodą w stosunku 1:1. Jeśli chcemy wykorzystać od razu całe opakowanie, zalewamy kaszę w garnku dwiema szklankami wody. Potem nakrywamy przykrywką na około 5 minut, żeby kasza solidnie napęczniała. Trzeba tez od czasu do czasu sięgnąć po łyżkę i wymieszać to wszystko. Gdy już kasza będzie pulchna, można ją doprawiać do smaku wszystkim, co w kwestii smakowej nas interesuje.


Kasza kuskus na słono i na słodko


Jest to kasza do bardzo wszechstronnego zastosowanie. Słone dania z tą kaszą są tak samo smaczne jak słodkie desery na jej bazie. Dla wszystkich ceniących eksperymenty w kuchni kasza kuskus jako podstawowe tworzywa odsłoni cały szereg nieznanych dotąd możliwości. Kuskus w wersji wegetariańskiej to przede wszystkim wszelkie możliwe mieszanki warzyw, także z mrożonek, jeśli mówimy o czasie poza sezonem, gdy nie można zbyt wielu świeżych specjałów nabyć na targach. Bardzo smacznym daniem będzie kuskus z zielonymi warzywami, czyli bakłażanem, porem, cebulką, świeżym ogórkiem. Doprawić można to wszystko pieprzem ziołowym oraz odrobiną ostrej papryki i oczywiście soli.

Słodkie oblicze kaszy kuskus to sąsiedztwo owoców. Można poszaleć zwłaszcza w sezonie na truskawki. Wystarczy zmiksować truskawki z odrobiną mięty i z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, dodać do zimnej kaszy i mamy bardzo smaczny i niskokaloryczny deser.