Wiele słyszy się o tym, że w wielu supermarketach sprzedawcy oszukują swoich klientów, byle tylko sprzedać jak najwięcej mięsnego towaru. To nic, że niektóre mięsa oraz kiełbasy nie nadają się już do ponownego spożycia. Wystarczy przemyć je pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i wszystko można od nowa umieszczać w lodówce oraz witrynach wystawowych.

Na temat tego okrutnego procederu było już bardzo dużo reportaży w telewizjach, ale problem niestety ciągle jest aktualny.

Niejednokrotnie, każdemu z nas zdarzało się wracać z zakupami do domu. Mięso przeznaczone na kotlety schabowe czy mielone okazywało się nie do odwinięcia z opakowania. Już sam zapach zniechęcał do dalszej obróbki. Kupując produkty mięsne, pakowane próżniowo, sprawdzajmy pilnie daty ważności.

Dzięki temu uda nam się uniknąć wpadek

Mięso pakowane próżniowo nie jest zbyt zdrowe, ale przynajmniej mamy świadomość, że przed wprowadzeniem na rynek zostało przebadane na obecność wszelkich możliwych pasożytów i zarazków.