Ci, którzy nie widzą u siebie zbyt rozbudowanych zdolności w dziedzinie pieczenia – mogą wreszcie odetchnąć z ulgą. Nie trzeba znać dogłębnie wszystkich zasad pieczenia ciast, by stworzyć smaczny i szybki deser na blasze. Ciasta bez pieczenia to ciasta na zimno, gdzie role spodu zastępują ciastka. W tym celu można użyć zwykłych herbatników lub biszkoptów. Trzeba jeszcze obmyślić sposób na krem oraz dodatki. Najlepszymi dodatkami do ciast bez pieczenia są oczywiście owoce. Takie ciasto aż prosi się o galaretkę. Im więcej owoców w takim cieście, tym bardziej jest ono smaczniejsze. Wykonać można przykładowo spód na blasze z biszkoptów. Położyć na tym obrane, ale niepokrojone banany, jeden obok drugiego, a potem wszystko zalać tężejącą galaretką.

Na kolejną warstwę stężałej już galaretki położyć można inny gatunek owoców, np. truskawki i dla odmiany zalać z kolei czerwoną galaretką. Można jeszcze pomyśleć o zwieńczeniu całości z wierzchu bitą śmietaną oraz tartą gorzką czekoladą, ale to propozycja dla tych, którzy zawsze i wszędzie muszą się delektować „na bogato”.

Kremy do ciast

Mogą być różne. Za każdym razem odkrywamy nowy smak, w zależności od tego, co ma być trzonem tego kremu. Najczęściej do ciast bez pieczenia stosuje się gotowe kremy konserwowe o smaku kajmaku, albo orzechowe.

Obecnie trochę się już one przejadły, bo ileż to można jeść w kółko ciasto snickers o takim samym smaku?

Musimy w kuchni szukać urozmaicenia. Może niektórzy o tym nie wiedzą, ale całkiem smaczne kremy do ciast bez pieczenia zrobić można także z soków owocowych, tych gęstych, kupowanych najczęściej w dużych butelkach. Wystarczy taki sok podgrzać na gazie, wlać do niego małą część tego samego soku z rozpuszczonym budyniem, waniliowym lub śmietankowym. Z racji tego, że te soki mają często bardzo intensywne kolory, można stworzyć efektowne i smaczne kremy w barwie oranżu lub intensywnej zieleni, co bardzo przydaje się przy robieniu ciast, gdzie chcemy zastosować kiwi, winogrona oraz wszelkiego rodzaju zielone galaretki. To oczywiste, że kolory obecne w cieście serwowanym wprost na stół będą nam mile łechtać apetyt.